lokakuu 2016 – Kruunaa Kotisi.
Saija Pöyhönen

Kruunaa Kotisi.

Peltisepänliike Pöyhösen blogi. Kirjoittajana Saija Pöyhönen.

Katon syyshuolto

Taas on ne hetket kun on aika tarkistaa missä kunnossa katto on tulevaa talvea ajatellen. Vesikatto ja sadevesijärjestelmä tulisi huoltaa ja tarkistaa kaksi kertaa vuodessa.  Lue ohjeemme niin tiedät mitä kaikkea tulee ottaa huomioon!

 

raystaskouru-alastulo-syyshuolto

Käy ensin läpi vesikatto. Kiinnitä huomiota saumoihin, läpivienteihin ja mahdollisiin maalivaurioihin. Puhdista katto roskista ja paikkamaalaa kohdat joista maali on irronnut. Huoltotoimenpiteet on tärkeää tehdä jotta vesikatto ei huonone ennen aikojaan. Takuutkaan eivät ole voimassa jos vaadittavia  huoltotoimenpiteitä ei ole tehty.

Onhan savupiipussasi hattupelti? Piipunhatun tehtävä on suojata hormia lumelta ja vedeltä. Piippuun valuva vesi haurastuttaa hormia ja saa sen murenemaan. Ennen tulisijoja käytettiin jatkuvasti läpi vuoden, nykyään käyttö on kausittaista ja lämmitysjärjestelmien myötä huomattavasti vähäisempää. Tällöin piipun kosteus ei pääse haihtumaan ja hormi on tarpeen suojata piipunhatulla.

Seuraavaksi käy läpi kattoturvatuotteet. Tarkista niiden kiinnitykset. Lumiesteiden kiinnitysruuvit tulee kiristää vuosittain ja samoin uudet CE-merkityt turvavarusteet tulee tarkistaa vuosittain. Onhan lumiesteitä riittävästi kaikkien kulkuväylien kohdalla?

vesikouru-syyshuolto

 

Sitten yksi tärkeimmistä asioista eli vesikourujen puhdistaminen. Kourut täyttyvät nopeasti lehdistä ja havunneulasista. Kerää roskat pois kouruista sekä sadevesikaivoista ja lopuksi huuhtele sadevesijärjestelmä.   Tarkista samalla että vesi ohjautuu sadevesikaivoihin tai pintakouruilla riittävän kauas talon seinistä. Talon perustusrakenteisiin imeytyvä vesi voi aiheuttaa kosteusvaurion.

Lopuksi käy vielä välikatossa tarkistamassa näkyykö mahdollisia vuotokohtia. Mikäli aluskate on näkyvissä, silmäile myöskin sen kunto.

Muista aina syyshuoltoa tehdessäsi huolehtia turvallisuudesta. Käytä turvavaljaita ja tukevia tikkaita. Vesikourujen puhdistus on usein järkevämpi tehdä valjaissa katolta käsin. Ja muistathan että kaikkea ei tarvitse tehdä itse! Voit hyvin myös ulkoistaa syyshuollon  tekemisen ammattilaiselle. Samalla saat kuntoarvion vesikatostasi.

Halutessasi syyshuollon tai kuntoarvion -> jätä meille viesti chatin kautta. Meidät tavoitat toki myös puhelimitse tai sähköpostilla.